HockeyNews
PLUS

Söderström: "Har varit drömmen sen man var liten"

(9064) Victor Söderström
Simon Hastegård/Bildbyrån

Publicerad: 20 juni 2019

FacebookXWhatsApp

Den årliga NHL-draften stundar och som vanligt kan svensk ishockey stoltsera med en rad stora backtalanger. Bland dessa finns Brynäs jättelöfte Victor Söderström, 18, som har goda chanser att väljas som första svensk under natten mot midsommardagen.

– NHL har ju varit drömmen sen man var liten och bara att bli draftad är väldigt häftigt, säger Söderström när HockeyNews.se når honom inför resan till Vancouver. 

Under onsdagsmorgonen satte sig familjen Söderström på planet till Vancouver. Tankarna har länge funnits på det stundande draften, och nu är jättetalangen Victor Söderström redo att höra sitt namn utropat på scenen i Rodgers Arena. 

– Jag har en bra känsla, men man vet ju inte riktigt hur det kommer gå. Det är väl det som är kul också, att det kommer bli riktigt spännande när man sitter där, säger Söderström till HockeyNews.se.

Är du uppväxt med att hålla på något NHL-lag?

– Det har alltid egentligen varit Pittsburgh i och med att det är pappas favoritlag. Så det är dom som man har kollat på extra mycket. 

Så pappa hoppas lite extra på Penguins?

– Ja, precis, säger 18-åringen med ett gott skratt.

Söderström var med och säkrade VM-guldet under U18-VM i Örnsköldsvik. Foto: Tobias Sterner/Bildbyrån. 

Pittsburgh eller inte. Oavsett vilket lag som säkrar rättigheterna till backlöftet så kommer det första steget mot barndomsdrömmen tas tidigt under midsommardagen.

– Vart man än kommer så blir det bra. NHL har ju varit drömmen sen man var liten och bara att bli draftad är väldigt häftigt, så det spelar absolut ingen roll vilket lag det blir. 

Har du fantiserat något om ögonblicket när ditt namn ropas ut?

– Man har väl tänkt på det litegrann, men jag vill inte ropa hej för tidigt. När jag hör mitt namn ropas ut så vet jag att jag blivit vald. Jag tar inte ut någonting i förskott men det är så klart att man tänkt en del på det.

LÄS MER: Broberg inför draften: "Vill gå så högt upp som möjligt"

Precis som sin landsman Philip Broberg så rankas Söderström som en av draftklassens främsta backar. Den högerfattade backen prisas ofta för sin utomordentliga skridskoåkning och stabila tvåvägsspel, och naturligtvis har han uppvaktas av majoriteten av NHL-klubbarna.

– Jag pratade med 27 lag, så det var fyra lag som jag inte pratade med. 

Victor Söderström uppmärksammas inför en match mot Malmö. Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån.

Till den kommande säsongen är talangen från Skutskär så gott som självskriven i det Brynäs som jagar en återkomst till slutspelet. Under fjolårssäsongen spelade han 44 matcher i Gävleklubben och producerade totalt sju poäng (4+3). Att seniordebuten skulle avverkas redan i år var dock inget som han vågade hoppas på i förhand.

– I början av säsongen var det väl ingenting jag förväntade mig. Det var mer att jag ville vara en ledande spelare i J20 och kanske spela någon match i A-laget. Jag är riktigt tacksam att jag fick chansen från första början. Sen så gjorde man väl det rätt bra och fick fortsätta, det har varit en riktigt rolig säsong, säger Söderström ödmjukt.

En händelserik säsong i ryggen alltså, vad blir nästa steg i utvecklingen?

– Det först och främst för mig att bli starkare som gäller. Vi kommer ha ett bra lag nästa säsong och det är bara att försöka bli starkare och bättre på allting så klart.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!